Τρίτη 10 Μαΐου 2016

ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΚΑΡΠΙΑΙΟΥ ΣΩΛΗΝΑ




 
 Το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα είναι μια συνηθισμένη και επώδυνη πάθηση από την οποία ταλαιπωρούνται εκατομμύρια γυναίκες και άνδρες σε ολόκληρο τον κόσμο! Προκαλείται από συμπίεση του μέσου νεύρου στον καρπό, με αποτέλεσμα ο ασθενής να αισθάνεται  μούδιασμα και πόνο στο χέρι  ή ακόμα και πόνο από το βραχίονα μέχρι τον ώμο. Από το συγκεκριμένο σύνδρομο ταλαιπωρούνται ιδιαίτερα οι νοικοκυρές, όσοι κάνουν χειρωνακτικές εργασίες αλλά και όσοι επιβαρύνουν τα χέρια τους στη διάρκεια της ημέρας όπως οι χρήστες  ηλεκτρονικού υπολογιστή.

Εκδηλώνεται με μουδιάσματα και υπαισθησία στα πρώτα τρία με τέσσερα δάκτυλα-κυρίως τη νύκτα (πρώτες πρωινές ώρες).
Στα τελευταία στάδια εκδηλώνεται με μυϊκή αδυναμία παλάμης και κυρίως ατροφίας των μυών της βάσης του αντίχειρα, ενώ ο ασθενής δεν μπορεί να πιάσει αντικείμενα (πτώση αντικειμένων απ το χέρι).
Όταν η πάθηση βρίσκεται στο αρχικό της στάδιο μπορεί να αντιμετωπιστεί συντηρητικά με ξεκούραση ή και φαρμακευτική αγωγή. Σε προχωρημένο στάδιο, θεραπεύεται με χειρουργική επέμβαση κατά την οποία ο ασθενής επιστρέφει αυθημερόν σπίτι του. Η τομή είναι ιδιαίτερα μικρή με αποτέλεσμα να μην αφήνει σημάδια ενώ η επιστροφή στην εργασία γίνεται εντός μιας εβδομάδας.






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου